Diabeetikon jalkahoito

DIABEETIKON JALKAHOITO
Diabeetikon jalat vaativat erityistä huolenpitoa ja jatkuvaa seurantaa. Heikentynyt verenkierto (iskeemia), alentunut kosketustunto (neuropatia) ja infektioherkkyys altistavat jalkaongelmille. Päivittäinen jalkahoito on tärkein asia diabeetikon jalkojen itsehoidossa.
Hyvällä hoitotasapainolla ennaltaehkäistään haavoja ja tulehduksia, jotka pahimmillaan johtavat vaativiin haavahoitoihin tai amputaatioihin. Diabeetikolla jalkaterän pienet lihakset voivat alkaa surkastua, mikä aiheuttaa jalan korkeakaarisuutta tai vasaravarpaita. Niitä voi ehkäistä päivittäisellä jalkajumpalla. Jalkahoitajana annan asiakkaalle ohjeet jumppaan ja kotihoitoon.

KUINKA USEIN TULEE KÄYDÄ JALKAHOIDOSSA?
Kaikkien aikuisten myös diabeetikon, jolla jalkojen alueella ei ole näkyviä muutoksia, sokeriarvot pysyvät lääkityksellä kunnossa ja hän suorittaa päivittäisen jalkahoidon ohjeiden mukaan tulee käydä kerran vuodessa tarkastuttamassa jalat jalkahoidon ammattilaisella.

Kakkostyypin diabetekseen sairastuneiden on hyvä käydä lääkitystä aloitellessa jalkahoitajalla. Mikäli sokeriarvot pysyvät lääkityksellä ja liikunnalla hyvässä kontrollissa, eikä jaloissa ole näkyviä muutoksia riittää 1-4 käyntiä vuodessa jalkahoitajalla. Diabeetikko, jolla on jo jaloissa ongelmia, tulee käydä jalkahoidossa vähintään kerran kuussa.

Päivittäinen jalkahoito sisältää:
1. Jalkojen huolellinen pesu
2. Kuivaus (myös varpaiden välit)
3. Rasvaus kosteuttavalla voiteella.
Hoidon yhteydessä tulee tarkastaa että varpaanvälit ovat ehjät, ja ettei iholla ole uusia kovettumia, hankaumia tai haavaumia.